Atkins logo

Atkins dieet : De plus- en minpunten, een korte samenvatting

Geplaatst door

Het Atkins dieet, er zijn weinig mensen die er echt nooit van hebben gehoord. Een gedetailleerde beschrijving staat op deze pagina.

Kenmerken

Dit dieet kenmerkt zich doordat het een koolhydraat arm dieet is. Het principe van het dieet is caloriebeperking. De caloriebeperking binnen het Atkins dieet vindt voornamelijk plaats door het beperken van koolhydraten (suikers, zetmeel) en juist veel vet in het voedingspatroon op te nemen.

Vervolgfasen

In vervolgfases van het dieet wordt het voedingspatroon aangepast zodat er steeds meer koolhydraten gegeten mogen worden. Wat mij tegenhoudt is dat het aanpassen van een eetpatroon vrij drastisch is, het mijden van rijst, aardappelen en brood werkt bij mij averechts, omdat bij het herintroduceren van deze voedingsmiddelen in het dagelijks voedingspatroon de neiging bestaat om hier dan weer te veel van te eten.

Daarnaast bevat dit dieet weinig fruit en ook dat houdt mij tegen. Wat als oplossing gebracht wordt is het nemen van vitaminesupplementen om toch de vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen. Dit advies geeft wat mij betreft al aan dat het eetpatroon onvoldoende gezond is. Binnen een gezond voedingspatroon zou je namelijk gewoon voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen moeten krijgen.

Snacks

Ook voor dit dieet zijn er diverse maaltijdshakes, maaltijdrepen e.d. te koop als maaltijdvervangers. Let op dat dit soort artikelen heel erg smaakgevoelig zijn en ik daar onmogelijk een oordeel over kan geven voor wat betreft de smaak. Voor wat betreft de voedingswaarden mag je ervanuitg gaan dat deze altijd binnen het principe : Weinig Koolhydraten, veel eiwitten vallen.

Extra voorwaarden

Wanneer je diabetes patiënt bent, last hebt van je nieren of bijvoorbeeld last van je darmen hebt, is dit dieet niet aan te raden of zelfs af te raden zonder begeleiding van een diëtist. Er missen teveel bio-actieve stoffen en doordat je vrij veel eiwitten eet is het een extra belasting voor je nieren, terwijl juist het minderen van koolhydraten problemen zou kunnen veroorzaken voor je bloedsuikerspiegel.

Voordelen:

  1. Je hoeft vette producten niet te laten zoals bijvoorbeeld Mayonaise en boter
  2. Doordat dit dieet veel eiwitten bevat, heb je minder een hongergevoel
  3. Dit dieet slaat vaak sneller en beter aan dan een vet beperkend dieet

Nadelen:

  1. Als diabetes patient of wanneer je nierproblemen hebt, is het dieet niet zomaar zonder begeleiding te volgen
  2. Door het uitsluiten van brood, rijst en andere vezelrijke en koolhydraatrijke producten kan je deze heel erg gaan missen
  3. Doordat het dieet vitamines, mineralen en vezels mist, is het advies multivitaminen erbij te slikken
  4. Er zijn best wat bezwaren i.v.m. het missen van fruit en zetmeelrijke producten.

Conclusie:

Mijn conclusie is dat ik geen fan ben van dieten waarbij je bepaalde voedingsgroepen echt moet laten staan. Daarnaast is het in een gezin met kinderen moeilijk te handhaven, want waarom hoeft papa geen aardappelen en moet ik het wel eten?

Ik vind dat je als ouder een verantwoordelijkheid hebt je kinderen een voedingspatroon aan te leren dat gezond is. Dit dieet voldoet daar voor (kleine) kinderen wat mij betreft niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *