Deze week was zwaar, en ik verwacht dan ook niet echt een afname in gewicht

Geplaatst door

Je herkent het wel, ‘s ochtends file daarna een rotdag op het werk en afsluitend met een gezin dat op spanning staat doordat de kids niet voor- of achteruit willen. Dat is in het kort mijn week.

Het is de week van de staking van de boeren. De week waarin voor heel Nederland duidelijk werd dat de boeren ontevreden zijn, moedeloos zelfs. Ook een week waarin geprotesteerd werd. En de week waarin boeren zelfs in de nacht met de tractoren richting Den Haag reden.

Drukker dan druk

Maar het is ook de week dat ik het op het werk drukker dan druk heb gehad. Een financiele maandafsluiting, interim audit van ons financieel jaarwerk en daarbij drukte op de weg. Het is deze week echt een uitdaging geweest tussen het verkeer heen te laveren. Mensen die achter mij heen en weer schoten alsof ze de banden moesten opwarmen. Bestuurders waarbij hun gedrag overenkwam met het nummer : “Van links naar rechts” van Snollebollekes. Ik werd er eerlijk gezegd af en toe helemaal dol van.

Wanneer ik op mijn werk aankom, komt de vraag :”Is het druk?”, terwijl iedereen daar de radio aan heeft staan en de fileberichten echt wel mee krijgt. Dat is al helemaal van hun smoelen af te lezen. Maar ik reageer niet, ik ga zitten en vang aan met mijn werk. Dan begint de verleiding, na 2,5 uur over 60km gereden te hebben, ben ik eigenlijk al moe. Ik loop naar de koffiemachine en weet nog de knop van de chocolademelk over te slaan. 2x lukt me dat niet, dan neem ik warme chocolademelk, maar voel me daar niet slecht over.

#Maatjegezocht

Ik lees op Twitter wat berichten over #maatjegezocht en ben dan gewoon blij te zien dat mensen verbinding vinden. Natuurlijk niet iedereen, misschien niet eens het grootste deel. Maar elke stap is er 1. Het leven duurt kort, maar kan ook eindeloos lijken wanneer je alleen bent. Nee niet alleen, Eenzaam. Daar zit een enorm verschil tussen. Alleen iemand die zich eenzaam voelt zal dit gevoel kunnen benoemen.

De stikstofgekte

Daarnaast speelt deze week de stikstof-gekte. De stikstof-gekte die voornamelijk op basis van cijfertjes aan het publiek getoond worden. Ik kan me wel voorstellen dat de boeren boos zijn. Jaar op jaar hebben ze moeten inleveren, en ook nu weer zoveel dat een hoop boerenbedrijven serieus het gevaar lopen het hoofd niet meer boven water te kunnen houden. En natuurlijk is het zo dat we rekening moeten houden voor de gevolgen, maar ik ben van mening dat het bestrijden van een cijfertje op deze manier alleen op papier iets uithaalt.

Zijn we echt bezig met het milieu? Dan moeten we zelf als consument zorgen dat we lokaal inkopen, bewust koken en iets aan voedselverspilling doen. Want zolang de vraag in de winkels gelijk blijft, zal de productie zich daarop aanpassen. Kan de Nederlandse boer niet leveren? Dan wordt het geimporteerd. Zo werkt de detailhandel natuurlijk gewoon. Het is simpel te zeggen dat het halveren van de veestapel dan DE oplossing is voor het stikstof probleem.

En dan is het opgelost

Wanneer dit probleem weer opgelost is, vinden ze vast een ander probleem. En voor dat nieuwe probleem moet een ander iemand bloeden, want dat is hoe het werkt. Maar in het kort, leven we in een consumptiemaatschappij. We rijden graag in dure auto’s die veel brandstof verbruiken. Daarnaast hebben we het liefst alles “smart” thuis, wat constant energie verbruikt. We hebben het liefst de mooiste kleding met de nieuwste mode. En de nieuwste mobieltjes, laptops en ga zo maar door. Zolang we hier ZELF mee doorgaan, zal productie het gevolg zijn. En in een economie als de onze, zal de producent en detailhandel hier echt geen rem op zetten.

De landbouw is verantwoordelijk is voor c.a. 46% van de stikstofverbindingen die vanuit de lucht de grond in komen. Dit is het cijfer wat gepresenteerd wordt in de infographic van het RIVM. Waar niet over gerept wordt, is dat zij misschien ook wel de grootste markt bedienen. En door ONS deze positie innemen. Zij bedienen een markt die vraagt heeft naar basisbehoeften. Zij moeten dit steeds efficienter gaan doen, want de prijzen worden maar lager en lager.

Daarnaast worden de cijfers nu gepresenteerd op 1 enkel bestanddeel. De andere gevolgen van bijv. luchtvaart wordt geheel buiten beschouwing gelaten. In de laatste infographic van het RIVM lijkt de landbouw echt mega vervuilend te zijn, maar mensen beseffen dan vaak niet dat zij nu alleen kijken naar de stikstofdepositie. Het wil niet betekenen dat landbouw in NL vervuilender is dan de industrie.

#strijdtegendekilos

Dus al met al een drukke week. In de avond hebben we ons ook niet echt gehouden aan het bewust beter eten. Op maandag, dinsdag en woensdag hebben we dan wel “ok” gegeten. Donderdag hebben we echter frietjes op. En morgen staat pizza op het menu. Waarom? Gewoon omdat donderdag echt een draak van een dag was. Voor ons allemaal. En wanneer je zo moe thuis komt, snakken je gedachten naar lekkers. Naar vet eten met het liefst lekker veel zouten en suikers. En dat heeft bij mij de overhand gekregen.

Jammer? Nee hoor, ik vind dat als je de keuze maakt uit de bocht te vliegen, dan kan je geen spijt krijgen. Ook al was de keuze snel gemaakt, spijt heeft geen zin. Spijt brengt je niets.

De komende week

De komende week ga ik weer volop opletten op het eten, de ingredienten en de menus. Dan gaan we weer bewust echt elke dag eten wat op het vooruitgeplande menu staat. Ook al vlieg ik soms uit de bocht, blijf ik gefocussed op mijn doel.

Bewegen dus..

Ook op het gebied van beweging is het er in de week bij ingeschoten. Ik was er gewoon te moe voor.. Of lui? Ik denk het laatste. Op zich is 15 minuten oefeningen doen niet zo veel, maar na het eten voor het naar bed gaan, moet ik me er echt toe zetten. Ik ga deze week toch wederom meer te bewegen. Nu maar hopen dat het weer wat beter wordt, want dan is het ook gemakkelijker naar buiten te gaan voor beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *