Geen chocolademelk, maar thee daar verlies je kilo’s mee

Geplaatst door

De afgelopen week is een moeilijke geweest. Talloze moeilijke momenten, talloze momenten van stress. En toch heb ik het redelijk volgehouden.

Ik begon dit blog met een dagelijks bericht, maar op een gegeven moment heb je niet meer zoveel te melden. Dan worden de berichten eentonig, en daar heeft niemand iets aan. Ik heb daarom een tijdje niets geschreven over mijn #strijdtegendekilos.

Maar nu is het weer zover, een moment voor een blog. De week van de klimaatmars, de week van de boze boeren door het bericht over stikstofreductie. De week van een drukke werkweek en gezeur van de kinderopvang. Het is weer een drukke week geweest, maar ik heb me erdoorheen geslagen.

Ik ga geen stukje schrijven over klimaatbeleid, boze boeren, mijn visie erop of wat dan ook. Ik wil met je delen hoe mijn week verliep, wat mijn valkuilen waren en wat ik aan beweging gedaan heb.

Het menu van deze week was :

afbeelding maandag

Maandag : Kippensoep
Dinsdag: Aardappelen, lekkerbekje (Iglo), wortelen
Woensdag: Spaghetti Bolognese
Donderdag: Frietjes ( Ja 1x per week houden we er nog in zolang het gaat)
Vrijdag ( Gisteren ): Aardapelen, kipcordonblue met sperzieboontjes
Zaterdag ( Vandaag ): Wraps met kipfilet, paprika, ui en champignons
Zondag ( Morgen ): Krieltjes met verse wortelen en een zigeuner gehaktschnitzel

Zoals je zult vinden is het niet een extreem mager menu. Met de spaghetti, wraps en krieltjes is het gewoon een beetje opletten met de hoeveelheid. Hierbij ligt het overeten echt heel erg op de loer. Het is ook zo ontzettend lekker!!

Beweging

Afbeelding met fitness attributen #sworkit

Ik ben nog steeds bezig met de app van Sworkit. Ik ben van de dagelijkse challenge overgestapt naar een persoonlijk trainingsschema. Dit schema is gebaseerd op om de dag een training voor 6 weken lang.

Je kiest hiervoor bij elke training hoe lang de training mag duren : 15, 20 of 30 minuten. Als beginner is bij sommige sessies 15 minuten al een echte uitdaging. Het zijn oefeningen van elke aard, zo is de ene meer gefocussed op cardio, de ander meer op krachttraining en zitten er ook sessies bij die meer neigen naar Pilates of Yoga. De variatie hierin in combinatie met de duidelijke uitleg en voorbeeld animaties, maken het een eenvoudig te begrijpen fitness app.

Dan naar de inspanning.

Wanneer je net start met Sworkit geef je je fitheid door, je leeftijd en nog wat andere parameters. Op basis hiervan wordt een advies uitgebracht welk programma je het best zou kunnen volgen. In het programma heb je dan weer trainingssessies en per sessie geef je aan wat de tijdsduur zou moeten zijn. Deze tijdsduur is dan ook direct een graadmeter voor de intensiteit.

Eerlijk? Ik ben na 5 minuten al zo goed als de weg kwijt en kijk naar de klok of de sessie al bijna klaar is. Pijnlijk is het dan om te zien dat je nog 10 minuten moet.. 10 minuten, je doet langer over omkleden wanneer je naar bed gaat, maar man wat kan dat zwaar zijn.

Over het algemeen zijn het hoog-intensiteit trainingen. Je start met een warming up en je eindigt met een paar cool-down oefeningen. Ik zal later nog wel meer inzichten geven over deze app.

Chocolademelk met of zonder extra opgeschuimde melk?

Roze kopje met chocolademelk en slagroom

Dat was de vraag die ik tijdens een bespreking kreeg afgelopen dinsdag. Ik sloeg het af, als je het echt wilt weten. Ik kan me niet permitteren zo hard te werken elke dag om dat dan weer teniet te doen met een beker warme chocolademelk. Het is af en toe echt afzien. Ik houd namelijk heel erg van lekker eten, en lekker eten doe ik dan direct ook meer dan 1 portie. Dat is een van mijn valkuilen.

En het is echt waar, als je eenmaal weer de chocolademelk geproefd hebt, omdat het een keertje echt helemaal niet erg is, is de volgende bestelling gemakkelijk weer te doen. Je gaat er eigenlijk aan voorbij dat die ene keer al een uitzondering was.

Na een dag van beslissingen maken en stress, is de keuze voor het verstandige steeds lastiger

Wat in het boek staat : “Eet Mij“, is echt waar. Na een dag van beslissingen is het steeds moeilijker weerstand te bieden. Weerstand te bieden en de juiste keuze te maken. Eigenlijk. Eerst overwegen voordat je de keuze maakt. En dan niet direct de gemakkelijkste keuze, maar de verstandigste.

Dus een week lang stress, slecht slapen en vroeg opstaan zorgt ervoor dat je gaandeweg steeds gemakkelijker vervalt in de slechte keuzes. Want laten we wel zijn… De slechte keuzes zijn vaak toch echt de lekkerste. Ik eet ook liever een chocoladetaart, dan een rauwe wortel. Ik drink ook liever chocolademelk in plaats van bosvruchtenthee. Zo zitten we in elkaar.

Deze hele week heeft in het teken gestaan van drukte. Van stress. Van ongemak. Vroeg opstaan, laat naar bed en een hoop spanning in verband met het feit dat we ellende met de kinderopvangorganisatie hebben. Het is elke keer weer wat. Maandag is het sowieso altijd wel een dag vol spanning in verband met het feit dat onze zoon dan zwemles heeft. Het is dan gewoon haasten om alles te redden qua tijd. En dan is het nog vanuit mijn werk de uitdaging op tijd bij het zwemmen aan te komen. Heb ik vertraging door een ongeval of de brug die weer open staat, wordt het steeds spannender.

Zo ook met het eten van de frietjes afgelopen donderdag. Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om dit te doen. Het menu zag er anders uit. Maar ik had een rotdag op het werk, slecht nieuws van het kinderdagverblijf en de kids waren heel erg moe. Op de valreep kom ik nog in 75 minuten durende file te staan. Laat thuis, geen zin om te koken. Ik zit achter het stuur en heb via de carkit mijn vrouw aan de lijn. Die geeft aan dat de kids graag frietjes eten, geregeld ! Ik neem op weg naar huis de friet mee.

Niet lekker in zijn vel

Jongetje met handen voor zijn gezicht

En dan heb je nog onze zoon. Een lief mannetje die lekker druk is, hele dagen door. Hij brengt ons vaak de dynamiek in huis. Deze week is hij wat stiller. Hij huilt zelfs op bepaalde momenten om helemaal niets. We weten dat hij dan niet lekker in zijn vel zit. Wat doe je ermee? We proberen erover te praten, maar een jongetje van 6 zegt echt niet alles tegen papa en mama. Uiteindelijk komt het eruit.. Hij wordt gepest. Hij denkt dat niemand hem meer lief vindt. Er zijn 2 kinderen in zijn klas die hem telkens dwarszitten tijdens de pauzes. Ze houden hem tegen en slaan hem geregeld. Daarnaast, als hij het wil aangeven voelt hij zich niet gehoord door zijn leerkrachten. “Dan speel je toch niet met ze?” Is dan wat hij zegt als reactie te krijgen.

Maar… is het perceptie, of is het echt zo erg? Is het elke dag pesten, of was het eenmalig? We kunnen er geen vinger achter krijgen en hebben besloten een gesprek met de juf aan te gaan. Die zal er beter op letten, maar herkent helemaal de situaties niet. Wij geven aan dat er iets moet gebeuren, want het komt ergens vandaan. En als kinderen gepest worden, moet daar iets mee gebeuren. Als onze zoon zich niet gehoord voelt, moeten we met zijn allen bedenken hoe dat kan komen. Basisschool is zo belangrijk. De tijd hier bepaalt in grote mate hoe hij zich emotioneel zal ontwikkelen. Hoe hij relaties zal zien en hoe gemakkelijk hij in de toekomst contact legt. Want laten we wel zijn, als je gepest wordt, creëer je vanzelf wel een afstand om te zorgen dat je niet gekwetst wordt. Gelukkig is de school serieus op dit vlak.

We hebben binnenkort een evaluatiemoment, onze zoon krijgt een coach toegewezen om met haar zijn gevoel te bespreken en zijn lerares zal een extra oogje in het zeil houden. Ook al wordt er naar ons gevoel goed op gereageerd, speelt het nu wel door onze hoofden en zorgt het voor spanning.

Slim? Nee, Lekker? Ja

Waar ik weet dat ik erg in moet houden is dat ik niet te hard van stapel loop in het dagelijkse menu. Ik weet van mezelf dat ik het best de afvalrace volhoud, wanneer ik niet alle ongezonde dingetjes direct uit mijn eetpatroon schrap. Ik weet van mezelf dat ik het mezelf niet te moeilijk moet maken. Want als het te lastig wordt… Dan is het gemakkelijk terugvallen op oude gewoontes. En die wil ik nu net afleren.

We gaan gewoon weer een nieuwe week tegemoet. Een nieuwe week met nieuwe voornemens. Sowieso is er nog steeds een flinke dosis gewicht verloren en zit dat er nog niet aan. En dat zie ik dan maar als mijn succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *